Blog

Povratak na blog
Large e29bd114 829b 443a 9fda a312fce0ffcf

Ponekad u životu dođe vrijeme transformacije i zateknu nas situacije koje nam predstavljaju izazov, a na koje nemamo ama baš nikakav utjecaj. U tim vremenima nam treba dodatna energija i napor SAMO za puko „preživljavanje”. Možda se teško ustaješ iz kreveta, čim se probudiš „napadnu” te crne misli ili u danu dobiješ još jednu vijest koja ti sruši i ono malo raspoloženja i energije koju si dobio/la od ispijanja jutarnje kave.

Svojevremeno sam i sama upala u jedan sličan period, život se preslagivao na najčudnije načine, a sve moje ideje kako bi moj put trebao izgledati su pale u vodu. Suočila sam se sa svojim najdubljim strahovima.

OOO DA, svima se to ponekad dogodi. Čini se da smo svi ipak samo ljudi.

Bilo mi je teško čuti se i sa svojom trenericom jer iako sam imala hrpu ideja i vizija što bih trebala napraviti jednostavnije mi je bilo gledati serije na Netflixu. To je zahtijevalo malo ili ništa energije.

Photo by Victor Ballesteros on Unsplash

Kada sam napokon dogovorila sastanak trenerica je bila nježna i puna razumijevanja prema meni. Shvatila je da je situacija u kojoj se nalazim zahtjevna sama po sebi, a iako me smatra „badass” osobom odlučila je da mi pritisak u ovom trenutku neće koristiti i predložila fenomenalan prijedlog - sedam dana radosti i zabave.

Što je pobogu to?

U trenutku kada mi je to predložila sam bila tako niske energije da mi je prijedlog bio samo ok...ali poznavajući sebe...duboko negdje sam osjetila da je pogodila u bit. Zabava, ples, zezanje, druženje i smijeh? Pa ja sam ta koja će uvijek reći DA!!!

Izazov je bio kako tu zabavu staviti svaki dan u plan i program.

Odmah sam se dala u akciju da popišem koje su to stvari koje volim i u kojima uživam. Na pamet mi je došlo da to moraju biti sport, akcija, priroda i zdravlje, a u nastavku pogledajte kako je to izgledalo.

Sedam dana radosti i zabave može početi!

Uz svaki korak zabilježila sam fotografije koje sam putem uhvatila da Vas inspiriram i pokrenem kada krenete na svoj put radosti i zabave.


1. DAN - sport, pokret, tjelovježba

 

Tjelovježba je ključna za dobar osjećaj u umu i tijelu. Iako nam se katkad čini da nemamo snage niti volje fizički se pokrenuti, najčešće tek onda kada se pokrenemo dobijemo nalet energije. Zato kada osjetite da imate pad energije, POKRENITE JU upravo fizičkom aktivnošću. Tjelovježba pokreće osam ključnih hormona u organizmu, među kojima je endorfin, hormon rasta, testosteron, estrogen, tiroksin (T4), adrenalin, inzulin i glukagon.

Ja odabirem trčanje, jogu ili neki timski sport. S obzirom da nisam uspjela oformiti tim u tako kratkom vremenu, prvi dan ovog izazova sam izabrala trčanje i tako započela svoj tjedan podizanja energije.


2. DAN - zdravlje, vitalnost, detoks

 

Jedan od preduvjeta za zdrave misli i emocije je i ono što unosimo u organizam. Kada želimo napraviti istinsku promjenu, tada prije svega krećemo na detoks.

Zato sam drugi dan započela jutarnjom kurom soka od celera, a potom nastavila sljedeća tri tjedna.

Kada počinjete sa sokom od celera preporuka je piti ga na prazan želudac svaki dan, tri mjeseca. Već u tijeku prvog mjeseca ćete osjetiti promjene, poboljšanje raspoloženja i lakoću u tijelu.

Sok se koristi za detoks od virusa, loših misli i emocija.

Za više informacija o soku celera u službi zdravlja možete pročitati u knjizi Anthony-a Wiliams-a (Medicinskog medija) „Celerov sok”.

 

3. DAN - zdrava prehrana, šarenilo, blagostanje

 


Nakon tjelovježbe i detoksa sokom od celera dobro stanje uma i tijela je potrebno održati i sa zdravom prehranom. Treći dan sam uvela tri zdrava obroka dnevno. Ovaj raspored u obrocima me je činio sitom cijeli dan bez potrebe za praznom energijom, kao što su čokolade ili neke druge brze grickalice. Pod zdravom hranom smatram domaće, neprskano povrće i voće; što manje procesuirane hrane te svjesno kuhanje i jedenje.

Praksa pokazuje da je i organima probave potreban odmor, najbolje 4-5h između obroka. Time tijelo dobiva vremena da probavi hranu, pretvori ju u energiju i potroši ono što je višak.

Zato je jedan od preduvjeta za mršavljenje, ali i zdrav metabolizam, uravnotežena dva ili tri obroka dnevno (ovisno o fizičkim aktivnostima i potrebama).

Kako prenosi Giulia Enders u knjizi „Crijeva sa šarmom”, crijeva su ključ za tjelesno i duševno zdravlje povezujući tjeskobu i depresiju upravo sa zdravljem crijeva.

 

4. DAN - druženje, upoznavanje, zbližavanje



Od početka situacije sa COVID virusom svi smo suočeni sa manje prilika za socijalizaciju. Osobno sam vrlo traumatično proživjela prošli Božić zbog nemogućnosti da ga provedem sa svojom primarnom obitelji, a vjerujem da manjak bliskih kontakata svi osjećamo na svoj način.

U Studiju Energetske psihologije (koju studiram na Institutu Johannes Kepler) se spominje da je potrebno četiri zagrljaja dnevno kako bismo preživjeli, a 12 za napredak. Tome pridonosi činjenica da se tjelesnim kontaktom luči hormon oksitocin koji smanjuje razinu stresa, povećava imunitet, ali je i nužan za popravljanje raspoloženja te smanjenje tjeskobe (kaže dr. Anthony Grant, psiholog na Sveučilištu u Sydney-u i Galaxy Research-u u provedenom istraživanju vezanom za zagrljaje i zdravlje).

 

5. DAN - akcija, priroda, istraživanje

 

Šuma, planina, vječno zelenilo i svježina zraka - može li bolje? Sada potpuno iskreno, ovo mi je bio najjednostavniji "zadatak" ovog tjedna. Na moju iznimnu sreću, u blizini mjesta gdje stanujem (oko sat i pol vremena vožnje) nalazi se prekrasan Park prirode Papuk - mjesto o kojem sam pisala prije nekoliko godina (članak se nalazi na službenim stranicama planinarskog doma Jankovac) kao savršenom spoju svih elemenata koji imaju iscjeljujući učinak na cjelokupno biće.

Povrh svega, znanstvenici iz Japana su otkrili da je tradicija koja se naziva Shinri-ioku ili "kupanje u šumi" popravlja prirodni imunitet i čuva psihu. Ispitivani su nakon samo pola sata u šumi imali niži krvni tlak, osjećali su smirenost, kao i bistrinu u glavi, a razina T-stanica (zaduženih za imunitet) je bila povećama.

 

6. DAN - meditacija, relaksacija, mir


 

Meditacija i relaksacija su neizostavni dijelovi moje dnevne rutine. Ovisno u kojem sam periodu u životu, koristim jednu ili obje tehnike. Kada život donese izazovnije i zahtjevnije situacije, tada se okrenem objema. Meditacija zahtijeva određeni fokus, a nerijetko i mantru, koja je usmjerena na konkretan ishod meditacije i pomaže rebalansiranju fokusa. Relaksacija ima za cilj posve opustiti tijelo putem mentalne bistrine, kako bismo otpustili napetosti iz sustava, te primili dodatnu energiju. Uz meditaciju sam slušala frekvenciju za otvaranje srčanog energetskog centra (obavezni dio balansiranja energetskih centara koje koristim u radu sa klijentima), a rezultate sam polučila već prvog dana. Navečer uz meditaciju sam slušala frekvenciju, a ujutro sam se probudila sa još boljim osjećajem nego dan prije, te ju nastavila svakodnevno slušati kako bih učvrstila taj osjećaj u umu i tijelu.

U ovom članku možete pročitati što su to frekvencije, kakve sve postoje i kako ih koristiti za zdravlje uma i tijela.


Ukoliko vas zanima kako frekvencijama balansirati energetske centre, popraviti zdravlje, raspoloženje i mentalne performanse, javite se za na greenorganicos@gmail.com.



7. DAN - masaža, dodir, stimulacija

 


Čak i kada ne osjećam fizičku bol ili zakočenost, ali se osjećam nekako tromo, teško ili u brizi, posegnuti ću za masažom. Masaže skidaju težinu sa tijela, onu koje nekada nismo niti svjesni. Zato sam sedmi dan dogovorila sa kolegicom tretman i to ne bilo kakav već Tui Na kinesku masažu (tretman akupresure kralježnice), koju i sama radim. Tui Na je masaža koja u doslovnom prijevodu znači guranje i pritiskanje, a za svrhu ima pokretanje energije i duboko opuštanje. Ovo je moja najdraža vrsta masaže, a oni koji su ju probali znaju sve njene dobrobiti. Koje su to dobrobiti, te vrste najučestalijih masaža i njihove učinke koje u Organicosu nudimo možete pogledati ovdje.

 

 


Usponi i padovi dijelovi su životnog puta, htjeli mi to ili ne, no želim vas potaknuti da nikada ne zaboravite da Vaš život i svi ljudi i situacije u njemu uvijek rade ZA VAS. To je jednostavno tako, puno puta potvrđeno. Ono što je izazovno, kada se nađemo u toj situaciji, jest pronaći u sebi energiju da započnemo sa danom, pa tjednom Radosti i Zabave i naposljetku ga pretvorimo u život Radosti i Zabave. Zapamtite ovo: ako sam ja mogla - možete i Vi!

Vaša Silvija

Preporuči mi tretmane