Blog

Povratak na blog
Large c4859184 4463 4137 86ad 21e0585b9eb3

Namjerno ću ih zvati stanja, a ne bolesti jer vjerujem u konačno iscjeljenje koje dolazi sa radom na svom fizičkom, emotivnom i duhovnom biću.

Što je zajedničko svim autoimunim stanjima?

Autoimuna stanja su ona stanja koja izazivaju da naš imunološki sustav reagira protiv tkiva našeg tijela, a osim što okreću organizam protiv samog sebe, ona proizvode i antitijela koja napadaju tkiva.
Smatra se kako 20% svjetske populacije boluje od neke vrste autoimunog stanja, no isto tako mnogi doktori tvrde kako upravo svjedočimo vrtoglavom porastu ove brojke.
Autoimuno stanje je kronično upalno stanje uzrokovano imunološkim stanicama pacijenta, koje pogrešno vjeruju da je tijelo ugroženo i tako reagiraju napadajući zdrava tkiva.
Lupus, reumatoidni artritis i Hashimotov tireoiditis samo su tri od preko stotinu stanja koja se uklapaju u ovu kategoriju. Interesantna je činjenica kako čak 80% oboljelih čine žene.
U klasičnoj medicini za autoimuna stanja nema rješenja, već se pribjegava lijekovima koji trenutno pomažu ili maskiraju situaciju u svrhu boljih nalaza i smanjenja simptoma, dok sa druge strane oštećuju neki drugi organ ili sustav.

No gledajući sa aspekta holističke medicine, to je daleko od rješenja problema. Holistička medicina nastoji naći uzrok problema kako bi mijenjajući uzrok promijenila i tijek stanja, odnosno liječila.

Sa dijagnozom Hashimota sam se susrela 2009.g. kada sam se po prvi put srela sa depresijom, tada još nepoznatim stanjem. U pubertetu sam znala biti potištena, tužna i neraspoložena no do tada nikada nisam ušla u stanje u kojem me ništa nije veselilo, a snaga volje mi nije pomogla da se iz toga izvučem. Nakon raznih pretraga i specijalista, iako je sve upućivalo na neku autoimunu bolest, izašla sam bez dijagnoze, Bogu hvala. No čačkajući dalje otkrila sam kako su ipak započeli određeni procesi na štitnjači, u vidu povećanja desnog režnja. Par godina kasnije antitijela su ukazivala na Hashimoto. No i dalje nisam imala dijagnozu, ali sada sam se već ponešto upoznala sa procesima u tijelu, te je glavni zaključak bio da mi tijelo napada samo sebe.

Upravo ova situacija me je navela na put rada na sebi i da se okrenem duhovnosti. Jer uistinu, kada nemate dijagnozu, lijekove niti odgovore što vam se događa kao vjernik logično sam se okrenula duhovnosti. Zajedno sa duhovnošću učila sam i o ljudskom tijelu, energiji koja teče meridijanima, organima i njihovoj poveznici sa emocijama, te gutala svaku informaciju koja bi mi objasnila kako moje tijelo radi.

Nakon intenzivnih godina učenja i življenja po principima tradicionalne Kineske filozofije i medicine, energetskog rada i 24satnog treninga došla sam i do onoga što je u psihoterapiji osnova, a to je rad na iscjeljenju prvotnih odnosa, odnosa sa mamom i tatom.
Kako sam već od ranije znala da mi je bolna točka, kao i velikoj većini žena otac, iscjeljenje te figure je zaista bilo prijeko potrebno za shvaćanje ovoga što ću ti sada prenijeti.

Hashimoto, dijagnoza koja se vezuje za štitnjaču nam već govori puno o smjeru u kojem se dalje krećemo. U korijenu riječi štitnjača je riječ štititi, odnosno zaštititi. Dugo me je mučilo značenje te riječi; što štiti od koga i zašto? I ako me nitko ne napada zašto štitnjača stradava?

Velika većina moje generacije je odrastala u nesigurnim uvjetima rata, raspada država, gubitka bliskih osoba i drugim nepogodnostima. Već samim time zaštita koju bismo imali u nekim drukčijim okolnostima života je izostala ili je u najboljem slučaju umanjena.

Kada govorimo o zaštiti, tu radnju u našim životima preuzima prvi muškarac – naš otac. On nam pomaže da na osnovu njegovih akcija stvorimo muški princip unutar sebe koji će nas štititi ostatak života. Naime, glavna zadaća tog muškog principa je da zaštiti, ohrabri, sačuva i podrži. No ukoliko odemo dublje u djetinstvo vidjeti ćemo kako smo puno puta kada bismo pogriješili, razbili nešto ili prosuli bili verbalno napadnuti, a ne zaštićeni, baš u trenutcima kada nam je trebala zaštita od nas samih i kritike koju bismo si već sami uputili. Kada smo bili uplašeni, umjesto zaštite preuzeli bismo još i emocionalni teret svojih roditelja. S obzirom na okolnosti u kojima smo odrastali, ništa neobično, no ipak ostavilo je rezultate.

Upravo ova zaštita je odgovor na pitanje autoimunih stanja. Tokom odrastanja smo ostali u fazi gdje krivimo i napadamo sami sebe. Kako tada nismo naučili zaštititi se kada napravimo grešku, a nismo ni naučili zaštiti se od drugih ljudi, naš fizički organ kojemu je svrha štititi, ostaje bez svoje funkcije i to pokazuje kroz određena stanja. Tjednima, mjesecima i godinama nakon doživljenih iskustava iz djetinstva.

Kako nam autoimuna stanja govore da tijelo napada samo sebe, jer je dobilo informaciju da je ugroženo, a drugim riječima naša se vojska okrenula sama protiv sebe, to upućuje na zaključak kako nam je zaštita neizgrađena i krivo navođena. Upravo tu se nalazi uzrok, ali i rješenje problema koji holistički pristup traži. Rekreiranjem ovih stanja i izmjenom u našoj podsvijesti možemo naučiti kako podržati i zaštiti sebe čime će nas i naše tijelo slijediti.

 

Pored terapije i dodataka prehrani koje uzimate za svoja stanja, anti upalne prehrane, redovne fizičke tjelovježbe od velikog značaja je trening pozitivnih misli i ljubavi prema sebi.
Kako bi već danas pokrenula svoju podsvijet da radi za tebe dajem ti pitanja koja je dobro zajedno sa odgovorima zapisati u svoj dnevnik:

- Koliko često sam tu za sebe kada mi ide loše u životu? Ili i sam/a krivim i napadam sebe jer nisam dovoljno dobar/ra, pametan/na, mudar/ra ili nešto treće?

- Koliko si dajem nježnosti kada mi je potrebna i kada se osjećam loše?

- Imam li izgrađene zdrave granice? Ili se nađem u toksičnim i lošim vezama (bile one partnerske, prijateljske ili neke druge) u kojima bivam povrijeđen/a?

Napiši odgovore u svoj dnevnik i gledaj kako će se promjena sama početi događati, jer si se usmjerila u pravcu zaštite sebe. Te mi slobodno pošalji svoje uvide na greenorganicos@gmail.com.

 

Ukoliko ti je ovaj tekst interesantan, prijavi se na newslleter kako bi ti stizale novosti i obavijesti.

Zaprati me na

fb: OrganicOs

Instagram: Organicos

Preporuči mi tretmane