Blog

Povratak na blog
Large 8b6bc498 a6e3 4512 956d d1154ac77d57

 

POVIJEST
Pijavice su se koristile još u doba drevnog Egipta, Rima, Perzije, Indije i Kine 1500 g.p.K. Postoje kineski rukopisi koji datiraju i više od 10 000 g.p.K., a spominju učinkovitost liječenja tumora pijavicama.
Stari dokumenti dokazuju da egipatska carica Kleopatra dugo nije mogla ostati u drugom stanju, tadašnji liječnici joj nisu mogli pomoći, a ozdravila je od neplodnosti uz pomoć pijavica i rodila sina. Također je koristila pijavice za uljepšavanje lica i pomlađivanje tijela.
Danas od svih alternativnih metoda liječenja, crkva priznaje samo ovu prirodnu metodu liječenja.

Poznati Ruski kirurg Nikolay Pirogov je za vrijeme Rusko-Turskog rata, stavljao pijavice na velike prijelome spašavajući ranjenike od infekcije i traumatskog šoka, što se i danas koristi u liječenju u Njemačkim klinikama kod ozbiljnih i opasnih prijeloma.

Modno osviještene Francuskinje nosile su vezane pijavice na svojim haljinama, a žive su stavljale iza ušiju prije bala da im se obrazi zarumene.
U trenutku kada je zapadna medicina otkrila da su bakterije uzrok bolesti i da se mogu liječiti antibioticima, liječnici su prestali koristiti ovu drevnu metodu.
Ali u Rusiji se hirudoterapija i dalje nastavila razvijati i koristiti. Povratak hirudoterapije na Zapadu počeo je nakon što je kirurg Džon Apton na Harvardu dospjeo na naslovnice s ovom pričom. Naime on je operirao dječaka kojemu je pas odgrizao uho. Svi pokušaji transplantacije su propali sve dok nije upotrijebio pijavie i tako je dječaku spasio uho. Od tada se pijavice sve više koriste u mikrokirurgiji, gdje pijavice pomažu poboljšanju cirkulacije krvi u prišivenim dijelovima tijela.
Hirudoterapija danas doživljava ponovno rođenje,na velika vrata ulazi u bolnice, klinike, salone ljepote, studija za pomlađivanje.

ŠTO SU PIJAVICE?
Medicinske pijavice se uzgajaju u specijalnim medicinskim laboratorijima ili strogo kontroliranim uzgajalištima. Postoje stroga pravila i svaka pijavica treba proći karantenu od nekoliko mjeseci prije kliničke upotrebe. Zato nikako ne preporučujemo da sami kući koristite pijavice, jer može biti opasno.

 

MEHANIZAM DJELOVANJA

Ugriz pijavice asocira na ugriz mrava, dubina ugriza je 1 – 1,5 mm. Nakon pripajanja ona ubrizgava u krvotok čovjeka jedinstven spoj fermenata. Rađena su istraživanja koja pokazuju i dokazuju imunostimulirajuče djelovanje tih fermenata. Dakle, dreniranjem krvi iz ranice koju pijavica stvori, tijelo je u stanju da se oslobodi toksina nakupljenih u organizmu. Ali možda mnogo bitnija stvar je ta što pijavice ubrizgavaju prirodne ljekovite tvari, čije djelovanje vodi ka normalizaciji ljudskog organizma. To su hormoni koji pojačavaju opću lokalnu cirkulaciju, otklanjaju otekline, upale, bolove, trombove te stvaraju nove krvne žile. Ugriz pijavice stimulira rad unutarnjih organa i jača imunitet.
Već nakon prve terapije osjeća se znatno poboljšanje, a nakon 3 - 4 terapije kreče potpuna regeneracija. Ubrizgani sekret iz pijavice djeluje 3 do 8 mjeseci, a terapije treba ponavljati sve dok tegobe potpuno nestanu.

Supstanca koja se nalazi u sekretu pijavice je hirudin.
Hirudin je enzim koji razgrušava krv, izuzetno je važan za osobe s koronarnom bolešću srca, visoki krvni tlak, aterosklerozom, osobe koje su imale infarkt, moždani udar, upale vena, hemoroidi, trombovi.
Pijavice pomažu i u liječenju zglobova jer stvaraju novu elastičnu jaku hrskavicu što je izvanredno i jedinstveno.
Slijedeća bitna supstanca je serotonin- hormon sreće koji poboljšava raspoloženje i koristi se kod liječenja depresivnih stanja.
Nerijetko ljudi spavaju na terapijama upravo zbog umirujućeg djelovanja enzima, a nakon terapije se oslobađa endorfin koji izaziva osjećaj zadovoljstva.
Također vrlo bitna supstanca je i eglin, koji smanjuje upalne procese i oštećenje tkiva kod bolesti poput reumatskog artritisa, gihta, emfizema pluća...itd

Inače je hirudoterapija velika pomoć kod bolesti ovisnosti, zbog sposobnosti pijavica da detoksiciraju organizam i nadoknade potrebne enzime u tijelu.

Postavili ste puno pitanja o sigurnosti korištenja pijavica, a odgovor je da medicinske pijavice ne mogu nikoga zaraziti zato što:

  1. Uzgaja se u specijalnim i kontroliranim uzgajalištima.
    2. Koristi se samo jedan put i nakon završetka terapije se tretira u skladu s propisanim pravilima.
    3. sadrže specifičnu bakteriju aeromonas hidrofila, ona trenutno uništava sve opasne supstance koje je izvukla iz našeg tijela.

Zaključak je svakako kako pijavice mogu pomoći u prevenciji, poboljšanju raspoloženja, ali i kod puno ozbiljnijih stanja, a priroda je još jednom dokazala kako ima rješenje i odgovor na mnoge probleme <3

Preporuči mi tretmane