Blog

Povratak na blog
Large 161b162c 5e33 4f49 a32a 62d15a3c3838

Ako ste se ikada zapitali jedete li zdravo, ukoliko koristite ovu namirnicu, znajte da ste na pravom putu.

Unazad 30tak godina moji roditelji uzgajaju, između ostalog, organske jabuke. Kako su odlučili pustiti prirodu i ne tretirati niti jednu biljku, njihov urod je relativno slab u odnosu na komercijalnu proizvodnju. Sam plod nije forsiran, pa je stoga i neklasificiran, ali smo zato mi, pomladak oduvijek imali organski uzgojeno voće i povrće. Zadnjih godina su od viška jabuka radili jabučni ocat koji me je oduševio okusom, ali i djelovanjem.
Nakon dodatnog istraživanja i iskustava dijelim sve znane dobrobiti ovog čarobnog napitka.

Jabučni ocat je potpuno prirodni rezultat fermentacije jabuka i sadrži visokovrijedne sastojke za poboljšanje zdravlja i kvalitete života. Upravo to ga čini popularnim među zagovornicima prirodne i holističke medicine.

Evo nekoliko ključnih dobrobiti konzumiranja jabučnog octa:

1) stabilizira razinu glukoze u krvi
2) reducira iznandne "cravingse" za hranom i glad
3) pruža fantastičan osjećaj

Dodavanje jabučnog octa u prehranu smanjuje velike oscilacije glukoze u krvi, koje dovode do mnogih hormonalnih poremećaja, no hajdemo saznati kako se to događa!

Ocat usporava razgradnju škroba u glukozu i šalje informaciju našim mišićima da usvoje glukozu kada dopre u krvožilni sustav. Na ovaj način reducira oscilacije glukoze od obroka koji smo upravo pojeli.
Sa znanstvenog stajališta to izgleda ovako:


U zadnjim desetljećima, razna istraživanja proučavaju utjecaj octa na naše tijelo, te su ona pokazala kako jednostavno uvođenje jabučnog octa prije obroka dovodi do:


* smanjenja kilaže,
* stabilnijih nivoa glukoze,
* reduciranja visceralnih masnoća i
* smanjenja razina triglicerida.


Jedna mala studija je dokazala kako korištenje octa pomaže nestanku simptoma PCOS-a (sindrom policističnih jajnika).
​Znanstvenici su potvrdili kako octena kiselina iz octa privremeno deaktivira alfa-amilazu, probavni enzim u slini koji rastvara škrob. Kao rezultat, šećeri i škrob se sporije pretvaraju u glukozu i samim time nježnije utječu na organizam. Zatim, jednom kada octena kiselina dopre do krvožilnog sustava, ona ulazi u mišiće i potiče ih da stvaraju glikogen brže no što bi inače, što dovodi do puno efikasijeg unosa glukoze.

Ova dva čimbenika – glukoza koja se sporije otpušta u tijelo i naši mišići koji je brže preuzimaju – znače manje slobodnog protoka glukoze uokolo, pa su i manji "spikeovi" glukoze.
Još jedna temeljna značajka octene kiseline je da smanjuje količinu otpuštenog inzulina za oko 20%, po jednoj provedenoj studiji.
To je izuzetno bitna stavka jer što više inzulina kola u našem tijelu, to više naša jetra, mišići, i masne stanice rade da bi otklonile bilo kakav višak glukoze iz krvi skladištenjem.
Iako inzulin spušta nivo glukoze u krvi, on istovremeno povećava razinu upale u tijelu i debljanje, što nikako ne želimo. No ono što želimo je smanjiti "spikove" glukoze u krvi bez povećanja količine inzulina u tijelu. Upravo to radi jabučni ocat.

U slijedećoj grafici možete vidjeti kakav učinak na glukozu ima obrok tjestenine u usporedbi sa obrokom te iste tjestenine prije kojeg smo popili jednu žlicu octa pomiješanu sa vodom.

*slika je preuzeta sa stranice https://www.glucosegoddess.com/vinegar-guide


Octena kiselina u octu regulira količinu inzulina, dok istovremeno ima zapanjujući učinak na naš DNA govoreći mu da se malo reprogramira kako bi naši mitohondriji sagorjeli više masnoća.
​Jedna žlica jabučnog octa pomiješana sa vodom prije obroka je veliki pomagač u potrazi za savršenim zdravljem.

Ali i pored toga se preporučuje zdravim osobama konzumacija jednom do dva puta dnevno 20 minuta prije obroka. Time uvelike pomažete gušterači, jer se smanjuju tzv "spikeovi" šečera, a samim time i potreba za velikim količinama inzulina.

***Još neke dobrobiti jabučnog octa ***

Jabučni ocat sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od upala. Osim toga, kisela priroda octa može otežati rast štetnih bakterija, pomažući organizmu da se obrani od bolesti. Kod gastritisa uzrokovanog slabijom probavnom vatrom, pojačava želučanu kiselinu i potpomaže proces razgradnje i usvjanja hranjivih tvari.

Sastav:
** Octena kiselina
je glavna komponenta jabučnog octa i odgovorna je za većinu njegovih zdravstvenih dobrobiti. Ova kiselina može pomoći u smanjenju apetita, ubrzanju metabolizma i podržavanju procesa mršavljenja.

** Antioksidanti
Jabučni ocat sadrži antioksidanse kao što su vitamin C i flavonoidi. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti i ojačati imunološki sustav.

** Enzimi
Jabučni ocat je bogat enzimima kao što su amilaza i lipaza. Ovi enzimi pomažu u probavljanju hrane i podržavaju zdravu crijevnu floru. Redovna konzumacija jabučnog octa može poboljšati probavu, smanjiti napuhnutost i plinove.

** Probiotici
Probiotici su "dobre" bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva. Jabučni ocat sadrži prirodne probiotike koji mogu poboljšati ravnotežu crijevne flore i ojačati probavni sustav.

** Minerali
Jabučni ocat sadrži minerale kao što su kalij, kalcij, natrij i magnezij. Ovi minerali su važni za održavanje ravnoteže elektrolita u organizmu, te podržavaju zdravlje kostiju i mišića.

** Fenoli
Fenoli su spojevi koji se nalaze u jabučnom octu i imaju antiupalna i antibakterijska svojstva. Oni mogu pomoći u smanjenju upala i podržati zdravlje srca.

** Aminokiseline
Jabučni ocat sadrži aminokiseline, uključujući esencijalne aminokiseline koje su važne za izgradnju proteina u organizmu. Aminokiseline podržavaju rast i obnovu tkiva.

** Ostale Kiseline
Ostale kiseline prisutne u jabučnom octu, kao što su limunska kiselina, mogu pomoći u održavanju ravnoteže pH vrednosti u organizmu i podržati opće zdravlje.

Važno je napomenuti da je unos jabučnog octa najbolje uravnotežiti, jer prekomjerna konzumacija može izazvati iritaciju želuca i oštetiti zubnu caklinu. Tome možete doskočiti da ga pijete razrijeđenog u vodi koristeću slamku 20 minuta prije jednog obroka dnevno.

 

Ovo sigurno niste znali!

Slične učinke kao jabučni ocat ima i vinski, rižin ili kokosov ocat, a to je da smanjuju "spikove" glukoze u krvi.No za razliku od jabučnog oni ne sadrže visokovrijedne minerale kalcij, kalij i magnezij, te probiotike. 


Zaključno vidimo kako jabučni ocat sadrži antibakterijska svojstva, potpomaže mršaljenje, reducira visok loš kolesterol, igra značajnu ulogu u borbi sa inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tip2, poboljšava zdravlje srca, smanjuje štetu nastalu slobodnim radikalima i poboljšava probavu te kao takav zaslužuje postati Vaša nova zdrava navika.

Ukoliko imate potrebu za testom intolerancije na hranu, uvidom u stanje sustava i rada organa, te podršku prilikom uvođenja novih, zdravijih navika u Organicosu možete obaviti biorezonantnu analizu sa više od 13 testova.
Ovom širokom analizom možete dobiti odgovore na vaša pitanja o uzroku problema i kako pristupiti istome. 

Javiti se možete na

mail: greenorganicos@gmail.com

tel: 0991934364

 

Preporuči mi tretmane