Blog

Silvija / 09.08.2019.

Kako ostvariti željeno? - polje neograničenih mogućnosti

Medium cc28dfda 0e84 4137 a9a2 00fb50208d78
Silvija / 09.08.2019.

Kako ostvariti željeno? - polje neograničenih mogućnosti

Uvod

Život nam nudi neograničene mogućnosti, puno je raznih opcija i ideja koje su tu kako bi ih izabrali i živjeli ispunjeniji život u skladu sa sobom. Te opcije smo nazvali polje neograničenih mogućnosti, a ono nam daje na izbor kakav želimo posao raditi, s kojim se ljudima družiti, kakva osoba želimo biti, koji lifestyle želimo imati.

Polje neograničenih mogućnosti

Prije nego što započnem ovu temu i uđem dublje, moram naglasiti kako nas ovo pitanje stavlja izvan uloge žrtve u kojoj je uvijek netko kriv za nezadovoljavajuće stanje u našem životu. Bila to vlada, mjesto u kojem živimo, partner, posao, roditelji, zdravstveno stanje ili neke druge okolnosti. S druge strane ako si već postavimo ovo pitanje znači da nas okolnosti ne zanimaju i spremni smo nadići ih čime automatski ulazimo u polje neograničenih mogućnosti.


Život nam nudi neograničene mogućnosti, puno je raznih opcija i ideja koje su tu kako bi ih izabrali i živjeli ispunjeniji život u skladu sa sobom. Te opcije smo nazvali polje neograničenih mogućnosti, a ono nam daje na izbor kakav želimo posao raditi, s kojim se ljudima družiti, kakva osoba želimo biti, koji lifestyle želimo imati.


Kao što se vidi na slici polje neograničenih mogućnosti predstavlja jednu veliku i široku sliku, koja je samo ilustracije i lakšeg shvaćanja radi omeđena, tamnoplave boje. S druge strane polje našeg uvjerenja je usko polje unutar polja neograničenih mogućnosti, obojeno nježno ružičastom bojom. Polje našeg uvjerenja smo dobili u nasljedstvo od naših predaka,  kroz životno iskustvo i/ili okoline, a kojeg najčešće nismo svjesni. Baš zato što ga nismo svjesni, ono ima snagu da vodi naš život na način koji nam se nekad čini da nije fer. Na primjer, iako puno radimo dokazujemo da smo vrijedni, zarađujemo tvrtki mnogo novaca, ostajemo prekovremeno, mi ne napredujemo i plaća nam ostaje jednaka. Koliko god se na svjesnoj razini trudili, a nešto nam neda naprijed, tu je gotovo uvijek riječ o uvjerenjima koje u našem nesvjesnom dirigiraju naš govor tijela, kao i energiju kojom zračimo i samim time rezultate. To uvjerenje vrlo često može biti "nisam dovoljno dobar", i dok ono u podsvijesti neosviješteno radi, mi se trudimo da napravimo najbolje projekte, a oni su puni grešaka ili neodobreni od strane nadređenih čime si konstantno postavljamo nogu i prepreke da bismo došli do svog cilja - promaknuća i veće plaće. Također, ovdje prevladavajuće uvjerenje može biti i o novcu - na primjer, "Novac kvari ljude", čime si opet nesvjesno postavljamo nogu i vrtimo se u krug. Na svjesnoj razini želimo više novca, a na nesvjesnoj ga odgurujemo.

Kada nesvjesna uvjerenja počnu voditi naš život ona nas zadržavaju na mjestu na kojem protekom vremena postajemo sve nezadovoljniji i negativniji.

Kako otkriti uvjerenja?

Da bismo otkrili uvjerenja koja nam ne daju naprijed potrebno je detektirati mjesta u životu kojima nismo zadovoljni ili smatramo da možemo bolje, te napisati čime konkretno nismo zadovoljni (npr. veličinom plaće, konkretnim zdravstvenim problemom, određenim odnosom i čime konkretno u njemu, nedostatkom vremena za vježbanje...). Nakon toga kontemplacijom vidjeti koje je to uvjerenje koje stoji iza te nezadovoljavajuće situacije, odnosno u što smo to uvjereni (a život nam to stalno potvrđuje) i osvijestiti ga. Nakon otkrivanja samih sebe i svojih izgovora u našu se svjesnost ulijevaju razne mogućnosti kako stvoriti više vremena i u svoj raspored uvrstiti vježbanje. Na primjer, Želimo vježbati, ali trenutno nemamo vremena za vježbanje. Naše uvjerenje je da nemamo vremena i stoga bi bilo uputno napraviti svoj dnevni raspored kako bi dobili jasnu sliku svog slobodnog vremena. Kada uvidimo koliko slobodnog vremena imamo lakše ćemo se organizirati oko svakodnevnih aktivnosti i dostići ono što nam je važno.
Naravno, u ovom procesu treba biti potpuno iskren prema sebi i ako nastavimo uvjeravati sebe da nemamo vremena, priznati si kako zapravo možda nismo motivirani za vježbanje i da nam je nakon radnog dana puno draže otići na cugu s prijateljicama ili pogledati kakvu seriju, što je sasvim u redu. 
No ako se nađemo u toj situaciji, priznavajući sebi da nismo baš za vježbanje, skidamo teret krivnje sa sebe koji si stalno nabijamo govoreći si kako nemamo vremena za vježbanje, a baš bi trebali ići vježbati. Dok ćemo uz to prekinuti konstantan tok misli "nemam vremena" i čime ćemo automatski dobiti vremena.

Ovo se može primijeniti na svaki aspekt života u kojem ste nezadovoljni ili ste primijetili odlaganje, bez obzira radi li se o maloj želji ili velikoj. Naravno treba imati na umu da ako želite naći vremena za vježbanje to možete postići u relativno kratkom periodu, dok ako želite zarađivati 20.000,00 kn, a trenutno zarađujete 5.000,00 kn, trebat će vam i više vremena.

Za otkrivanje i mijenjanje dubokih uvjerenja možete se obratiti i life coachu te time ubrzati proces osobnog rasta.
_
2003. godine došla sam studirati u Osijek. Te godine sam upoznala i družila se s iznimnim djevojkama. Jedna od njih je bila nezadovoljna što je upisala ekonomiju u Osijeku jer joj je želja bila biti voditeljica. Tada smo imale 18 godina i nismo pretjerano ozbiljno shvaćale niti sebe niti druge oko sebe, pa smo i njenu želju strpali u koš hira. Sljedeće godine se ispisala s faksa i otišla u Zagreb slijediti svoj san. To je bilo prije 15 godina. Prije dvije godine sam gledala najavu na Dobro jutro Hrvatska i učinilo mi se da ju vidim na terenu kako radi na prilogu. Ovih dana sam ujutro upalila TV i prebacila na Dobro jutro. Na moje iznenađenje, ona je sjedila u studiju zajedno sa Meštrom, dugogodišnjim voditeljem Dobro jutro Hrvatska, te vodila emisiju. Moja sreća i ponos zbog njenog uspjeha je bila neizmjerljiva. Ona je pravi pokazatelj toga da kada imamo želju iz srca, koju slijedimo, doći ćemo do te želje. 
️️️